Waarom we het doen

 

Wij houden ontzettend veel van koken. Bij ons geen haute cuisine, maar juist simpele, warme en rijke maaltijden. We gooien bijna nooit iets weg en weten altijd wel weer wat met restjes te maken. Koken met plezier staat altijd voorop.

dit willen wij ook graag meegeven aan de deelnemers van onze workshops en activiteiten.

33% van al het eten wordt verspilt

Van producent tot consument verspillen we 1/3e van de totale voedselproductie. Terwijl wereldwijd momenteel 1 op de 8 mensen honger heeft en een voedseltekort ervaart. De voedselproductie heeft een grote impact op het klimaat omdat het veel energie, water en land kost. Ook wordt het voedsel niet eerlijk verdeeld over de wereld. Dan voelt het extra scheef dat we hier in Nederland soms kromme komkommers weggooien, of de restjes uit de koelkast niet op eten.

DAT MOET ANDERS

Onze naam ‘The Waste To Success’ staat voor imperfectie. Het geloof dat niks perfect kan zijn en dat we dit zoveel mogelijk moeten omarmen. Geen mens is perfect en we maken allemaal wel eens een foutje. Er zijn sterrenchefs in de wereld, maar die hoef jij niet te zijn. Een paar basic skills hebben kan al zoveel plezier en voldoening geven in de keuken en in je maaltijden!
Een perfect voedselsysteem bestaat ook niet en is ook nauwelijks voor te stellen, maar wat we ons wel kunnen inbeelden is dat de boer om de hoek veel energie, geld en liefde in zijn producten heeft gestopt. Dus laten we vooral alle groenten en fruit met een plekje, een bultje en een gekke vorm ook accepteren zoals ze zijn en ervan genieten in smaakvolle gerechten!

Lin

Verspillingsvrije jam
‘Ik ben een visueel antropoloog, voedsel activist en filmmaker. Mijn drive in voedsel activisme is het streven naar meer voedsel gelijkheid, waarin mensen toegang hebben tot betaalbaar en gezond voedsel. Daarnaast zorgt voedselproductie voor veel CO2 uitstoot dus wil ik proberen de druk op de aarde verkleinen door verspilling te verminderen. Binnen The Waste to Success richt ik me vooral op de organisatie van de workshops, events, het contact leggen met nieuwe partners en de (financiële) administratie.

Anne Luz

‘Vanaf 2020 heb ik samen met Lin aan de basis van The Waste To Success gestaan. Het thema voedselverspilling was al in mijn masterscriptie belangrijk en bij SFYN Amsterdam organiseerde ik enkele jaren achter elkaar de World Disco Soup Day; een disco feestje waarbij je samen kookt tegen voedselverspilling. Na wat jaren ondernemen bij food start-ups wilde ik me meer op educatie focussen, en kinderen en jongeren vanaf jonge leeftijd meer leren over het verduurzamen van ons voedselsysteem. Naast TWTS heb ik een parttime baan bij de provincie Utrecht als projectleider Voedselagenda.’ 

Stijn

‘Ik ben student Biologie, Voeding en Gezondheid aan de Aeres Hogeschool. Hierdoor ben ik tijdens mijn stage op het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken in contact gekomen met The Waste To Success. Voor mijn studie heb ik tien jaar ervaring op mogen doen in de Horeca. Met deze gecombineerde kennis richt ik mij binnen The Waste To Success veel op het koken, recepten uitwerken en het verhogen van de kwaliteit. Via The Waste To Success kan ik mij ook hard inzetten om de nieuwe generaties kennis te laten maken met gezond, duurzaam maar vooral lekker eten. En van hieruit kan ik blijven nadenken over nieuwe plannen om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld en een gezondere maatschappij.’