Menu
Into the Great Wide Open 2023

RECEPT BROODCAKE MET ZOETE AARDAPPELFROSTING

Op Into the Great Open op Vlieland verzamelden wij samen met tientallen kinderen elke dag allerlei restjes bij de festivalcateraars, om daar weer nieuwe gerechten van te maken. Deze lekkere maaltijden werden geserveerd tijdens het Kliekjesdiner waar wij festivalgangers inspireerden om ook thuis minder voedsel te verspillen. Zoals deze broodcake dus, gemaakt van overgebleven stokbroden van een van de diners bij De Keukenkaravaan. Thuis kun je ‘m ook met gewoon oud brood maken – lekker
met een frosting van zoete aardappel. 🥖

Voor 8 tot 10 personen:
• 1 oud stokbrood of een half oud brood
• ongeveer 500 gram zoeteaardappel
• 2 glazen melk
• 4 eieren
• 2 eetlepels boter
• handje rozijnen en nootjes
• beetje suiker, zout en kaneel en vanille van 1
vanillestokje, of half zakje vanillesuiker (plus een
beetje extra vanille of vanillesuiker)
• 100 gram geconcentreerde kokoscrème, gesmolten (of 200 gram kokosolie)
• 2 of 3 eetlepels ahornsiroop (maple syrup)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Pluk het oude brood in stukjes zo groot als aard-
beien en meng met de noten en rozijnen in het
met bakpapier beklede cakeblik.
3. Ei, melk, boter, suiker, zout, kaneel en vanille
in een schaaltje mengen. Daarna over het
brood gieten.
4. Bak de cake 45 minuten in de oven.
5. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes
van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
6. Kook de aardappel tot de blokjes zacht zijn
(zo’n 20 tot 25 minuten).
7. Giet af en doe in een kom, en voeg daarna de
gesmolten kokos toe.
8. Voeg dan de ahornsiroop en extra vanille toe, en
pureer met een staafmixer tot een gladde crème.
9. Stort de crème in een ondiepe grote bak, zoals een ovenplaat, en plaats een paar uur in de koelkast
om de crème te laten stollen tot een frosting.
10. Haal de broodcake uit de oven en laat afkoelen.