Haal jij alles uit de (koel)kast?

Redt groenten op de markt tijdens de Verspillingsvrije week van 7 tot 13 september!

Tijdens de Verspillingsvrije Week zijn er een leerzame en lekkere activiteiten te beleven op de twee markten in Lelystad. The Waste to Success nodigt jou, als inwoner van Lelystad, uit op de markt om gratis soep te komen eten en zo allemaal groenten van de prullenbak te redden!  Het bedrijf The Waste To Succes is namens de gemeente gevraagd om aandacht te geven aan het voorkomen van voedselverspilling bij mensen thuis.


Waar en wanneer: De Verspillingsvrije Week  is van 7 tot 13 september.

  • Dinsdag 7 september van 10 tot 13 uur op de markt bij het LelyCentre
  • Zaterdag 11 september van 11 tot 16 uur op de  Agorahof Markt.

Wat: Gratis soep eten van pompoenen die gered zijn van de prullenbak en een interactieve activiteit rondom het thema voedselverspilling

Waarom: Om de inwoners van Lelystad te inspireren en tips en tools aan te reiken om thuis minder te verspillen.

The Waste to Success koken live een soep op de markt met groenten die anders zouden worden weggegooid. Door middel van een gesprek ter plekke en het uitgeven van een goodiebag vol handige tools zal The Waste to Success mensen inspireren om thuis creatief aan de slag te gaan met voedsel. 


Naast de activiteiten op de markt zal The Waste To Success die week ook creatieve kookworkshops geven op twee basisscholen in de stad: De Driemaster en de Regenboog. Want, hoe eerder kinderen leren over gezond en duurzaam eten, hoe meer Lelystedelingen uiteindelijk voorkomen dat eten onnodig in de prullenbak eindigt. Na de workshop met de basisschool klassen, opent zich op het schoolplein een wasteless pop-up restaurant waar de leerlingen en ouders kunnen genieten van het gemaakt feestmaal. Op deze manier maken zij kinderen en hun ouders bewuster in wat je kan doen met overgebleven producten, wat voedselverspilling inhoudt en hoe zij daar zelf actie op kunnen ondernemen.


Wethouder Jack Schoone is op 11 september aanwezig op de weekmarkt om de activiteiten van The Waste To Succes te aanschouwen en zelfs mee te doen met het uitdelen van de soep!

Wil je ook zelf tips om voedselverspilling tegen te gaan? Op www.samentegenvoedselverspilling.nl zijn veel bruikbare tips te vinden.


Achtergrondinformatie over De Verspillingvrije week: Nederlanders gooien circa 34 kg per jaar weg aan voedsel. Qua kosten komt dat neer op circa 120 euro per persoon per jaar. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 7 tot en met 13 september 2021 de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Samen met  bedrijven en publieke organisaties bundelen zij de krachten voor een gezamenlijk doel: het verminderen van voedselverspilling met de helft voor 2030. De Verspillingsvrije Week is bedoeld om consumenten uit te dagen een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien en te verspillen.

 Ook gemeente Lelystad doet dit jaar voor het eerst mee aan deze week en organiseert een viertal momenten in de stad om hier aandacht aan te geven.