Over ons

Wij geloven dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is dat lokaal kan worden opgelost.

THE WASTE TO SUCCESS is een projectbureau dat zich inzet tegen voedselverspilling. Een projectbureau met een sociaal hart. Wij geloven er heilig in dat de weg naar succes nooit perfect is. Wij organiseren smaaklessen, kookworkshops, catering, quizzen en projecten op maat. Allemaal gericht op mensen, op een eenvoudige en toegankelijke manier, kennis laten maken met hoe ze mee kunnen strijden tegen voedselverspilling. Met ingrediënten die gered, lokaal en in het seizoen zijn.

De belangrijkste boodschap die we willen uitdragen is dat iedereen, jong & oud, creatief kan koken met de beschikbare ingrediënten die er zijn. En daarmee een fantastische, duurzame maaltijd op tafel kan zetten. Ondanks de imperfectie die in ons als mens zit, ondanks de imperfectie in de groentes.

Achtergrond

Van producent tot consument verspillen we 1/3 van de totale voedselproductie. Terwijl wereldwijd momenteel 1 op de 8 mensen honger heeft en een voedseltekort ervaart. De voedselproductie heeft een grote impact op het klimaat omdat het veel energie, water en land kost. Ook wordt het voedsel niet eerlijk verdeeld over de wereld. Dan voelt het extra scheef dat we hier in Nederland soms kromme komkommers weggooien, of de restjes uit de koelkast niet op eten.

Het ontstaan en onze missie

Wij (Mara Lin en Anne Luz) hebben elkaar ontmoet begin 2020 tijdens het sociale ondernemerstraject van het Hoe Dan Wel Lab. De Gemeente Lelystad kwam bij het Lab met het vraagstuk;

“Hoe zorgen we voor minder voedselverspilling in onze gemeente?”

Na een onderzoek van enkele maanden kwam er verassend genoeg naar boven dat er in de gemeente en de omgeving niet zo veel verspild werd. De boeren en ondernemers (van o.a supermarkten) hadden al allerlei strategieën om voedselverspilling tegen te gaan. Wat bleek, juist bij de Lelystedelingen thuis werd het meest verspild. Dit komt overeen met veel van de onderzoeken over voedselverspilling die in Nederland zijn uitgevoerd. De Nederlander gooit zo’n 200 euro per jaar weg aan eten. Dit was dus de reden om aan een oplossing te denken waarbij we mensen inspireren om thuis voedselverspilling te verminderen.

Wij geloven erin dat wanneer je plezier hebt in koken en begrijpt wat de impact is van eten weggooien, dat we voedselverspilling bij mensen thuis kunnen verminderen. Wij streven ernaar om deze lessen zo vroeg mogelijk al door te geven. Een van de redenen waarom we het belangrijk vinden om te werken met kinderen en jongeren.

Imperfectie

Onze naam ‘The Waste To Success’ staat voor imperfectie. Het geloof dat niks perfect kan zijn en dat we dit zoveel mogelijk moeten omarmen. Geen mens is perfect en we maken allemaal wel eens een foutje. Er zijn sterrenchefs in de wereld, maar die hoef jij niet te zijn. Een paar basic skills hebben kan al zoveel plezier en voldoening geven in de keuken en in je maaltijden!

Een perfect voedselsysteem bestaat niet en is ook nauwelijks voor te stellen, maar wat we ons wel kunnen inbeelden is dat de boer om de hoek veel energie, geld en liefde in zijn producten heeft gestopt. Dus laten we vooral alle groenten en fruit met een plekje, een bultje en een gekke vorm ook accepteren zoals ze zijn!

Wie wij zijn

Wij houden ontzettend veel van koken. Bij ons geen haute cuisine, maar juist simpele, warme en rijke maaltijden. We gooien bijna nooit iets weg en weten altijd wel weer wat met restjes te maken. Koken met plezier staat altijd voorop, dit willen wij ook graag meegeven aan deelnemers van onze workshops. 

Lees meer over onze inspirerende projecten en eerdere successen.

Lin

‘Ik ben een visueel antropoloog, voedsel activist en filmmaker. Mijn drive in voedsel activisme is het streven naar meer voedsel gelijkheid, waarin mensen toegang hebben tot betaalbaar en gezond voedsel. Daarnaast zorgt voedselproductie voor veel CO2 uitstoot dus wil ik proberen de druk op de aarde verkleinen door verspilling te verminderen. Binnen The Waste to Success richt ik me vooral op de organisatie van events, het contact leggen met nieuwe partners en de (financiële) administratie.

Mijn kracht ligt in de organisatie van acties en het faciliteren van een plek waarin men zich prettig voelen. Ik verbind graag mensen, met elkaar én aan hun kracht. Of dat nou via film of met het samen bereiden en delen van voedsel. Door samen te koken en te eten komen er veel kennis naar boven, familietradities, de herinnering of gevoel door een smaak of geur of de belichaamde informatie van de bewegingen in de keuken.’

Anne Luz

‘Ik ben afgestudeerd geograaf en ben gespecialiseerd in stedelijke en voedselvraagstukken. De impact van urbanisatie en onze consumptiepatronen op het milieu zijn thema’s waarin ik me al jaren graag in verdiep. Dan komt daar nog tien jaar horeca bovenop, met mijn neus boven de lekkerste gerechten maar ook met mijn neus in de prullenbakken waar zoveel voedsel verspild werd… Bij het Slow Food Youth Network leerde ik mijn activisme om te zetten in projectmanagement & manieren om anderen te inspireren op een positieve manier. Zodoende kom je uit op deze passie om echt iets te doen met eten, gastvrijheid en duurzaamheid! Daarom vind ik het stukje Educatie en Inspiratie bij The Waste To Success zo ontzettend leuk. Als zzp’er zet ik me daarnaast ook in om food startups te helpen de volgende stappen te maken, zoals bij de Krekerij en tegenwoordig bij SauerCrowd.’ 

Stijn

‘Ik ben student Biologie, Voeding en Gezondheid aan de Aeres Hogeschool. Hierdoor ben ik tijdens mijn stage op het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken (o.l.v. Dr. E.J. Veen) in contact gekomen met The Waste To Success. Omdat ik voor mijn studie tien jaar ervaring op heb mogen doen in de Horeca (o.a. Imko’s Puur Zee in Wijk aan Zee, Taste in Tilburg en Bistro ’T Schippersrijk in Uitgeest) kan ik goed gebruik maken van de opgedane kennis. Daarom richt ik mij binnen The Waste To  Success veel op het koken, recepten uitwerken en het verhogen van de kwaliteit. 

In mijn optiek gaat het gezond voeden van de mens hand in hand met duurzaamheid. Wij hebben de aarde nodig om te kunnen leven en om ervoor te zorgen dat ook generaties na ons gezond en veilig op kunnen groeien. Via The Waste To Success kan ik mij dan ook hard inzetten om de nieuwe generaties kennis te laten maken met gezond, duurzaam maar vooral lekker eten. Van hieruit kan ik nadenken over nieuwe plannen om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld en een gezondere maatschappij. 

“Eat food. Not too much. Mostly plants.” 

― Michael Pollan, In Defense of Food: An Eater’s Manifesto